• AUTOMEHATRONIČAR

    trogodišnji obrtnički program

2

razreda upisa

1

Erasmus akreditacija

5+

specijaliziranih prostora

OBRAZOVANJE
ODRASLIH

Opis programa / zanimanja

Automehatroničari održavaju i popravljaju osobna vozila. Provjeravaju tehničke sustave i ugrađuje dodatnu opremu i dijelove. Nakon procjene štete na vozilu izrađuju popis rezervnih dijelova i troškovnik. Na svom radnom mjestu obavljaju zahtjevne poslove s najsuvremenijom tehnikom motornih vozila, računalima i tehnikom ispitivanja.

Područja naukovanja obuhvaćaju: održavanje i njegu automobila, demontažu, popravak i montažu tehničkih sklopova i sustava motornih vozila, testiranje i popravljanje elektronskih sustava, testiranje i popravljanje sustava upravljanja i regulacije vozila, kontrolu i popravak motorne mehanike i sustava upravljanja motorom, servisiranje i popravak ispušnog sustava, sustav prijenosa snage i kočionog sustava, dijagnosticiranje, popravak i naknadnu ugradnju dodatnih sustava i karoserije, sustava udobnosti i sigurnosti.

Automehatroničari mogu raditi u automobilskoj industriji ili u obrtu za osobna vozila, u službama pomoći na cesti, kao i u auto-kućama, u prodaji automobila i savjetovanju. Svladavanjem ovog programa učenici stvaraju dobru pripremu za samostalan rad i samozapošljavanje tj. otvaranje automehatroničke radionice (obrta).

Praktična nastava

se odvija u licenciranom servisu ili radionici na temelju sklopljenog Ugovora o naukovanju. Po završetku školovanja učenici izrađuju i brane završni rad te polažu naučnički ispit.

Program se preporuča

koji imaju interes za motorna vozila te za područja fizike I tehnike, osobito elektronike, pneuematike i hidraulike. Složena tehnika motornih vozila zahtijeva dobru sposobnost donošenja zaključaka o međusobnoj povezanosti sustava te spremnost na dalje usavršavanje.

Po završetku trogodišnjeg školovanja moguće je:

  • ZAPOŠLJAVANJE: nakon položenog naučničkog ispita i dvije godine radnog iskustva u zanimanju može se polagati majstorski ispit te otvoriti obrt
  • NASTAVAK OBRAZOVANJA: pod određenim uvjetima učenik može nastaviti školovanje u četverogodišnjem programu te na veleučilištima

Skip to content